Beläget i nordligaste Afrika, alldeles vid Medelhavet, ligger det vackra, exotiska och enormt intressanta Tunisien som med sin långa historia, fascinerande kultur, goda mat och speciella arkitektur länge har lockat besökare. Detta är ett land för den som söker mer än bara sol och bad och inte är rädd för ett sant äventyr.

Officiellt så heter landet Republiken Tunisien och här bor det nästan elva miljoner människor, mestadels muslimska araber, och landet är lika stort som Surinam och något mindre än Uruguay.

De närmaste grannländerna är Algeriet i väst och Libyen i öst, och i norr, 155 km över havet, ligger Italien. Landet är en presidentstyrd republik och man har arabiska som officiellt språk, även om många även talar franska här. Eftersom landet ligger vid Medelhavet har de norra delarna av landet ett ganska milt Medelhavsklimat medan de södra delarna är torra och har stora ökenområden. Andra platser som ligger på samma breddgrad som Tunisien är till exempel den Grekiska ön Rhodos, Syrien och Kalifornien i USA, vilket ger en någorlunda bild av landets klimat och läge.

Ingen vet med säkerhet varifrån landet har fått sitt namn men de vanligaste förklaringarna är att det antingen kommer från en antik gudinna som kallades Tanith som dyrkades här, eller det gamla berber ordet för belägring: tns. Detta må de lärde argumentera om men vad som är mycket intressant med detta land är att det ursprungligen namngivit hela kontinenten som det ligger i; innan Tunisien fick sitt nuvarande namn hette det nämligen Ifriqiya: Afrika.

Landet har haft en lång och ganska orolig historia med många krig, revolutioner och ockupationer. Den sista långa ockupationen kom ifrån Frankrike och det är inte förrän år 1957 som Tunisien blev självständigt. Trettio år senare utbröt en revolt då folket var djupt missnöjt med sin dåvarande regim men tyvärr har landet mycket stora problem som har både med korruption och förtryck att göra. Till exempel är Tunisien ett av världens mest press-censurerade länder.

Tunisien har, trots sina många turbulenta regimskiften och repressiva politik, lyckats bli ett mycket konkurrenskraftigt land i Afrika. Man sysslar mycket med jordbruk och export, men även turism och olika specialindustrier som sport och konst liksom att locka till sig stora, multi-internationella bolag som till exempel Hewlett Packard att ha sina högkvarter här. Man har ett handelsavtal med den Europeiska Unionen som tillåter fri handel och 75 % av Tunisiens produkter går till EU. Förutom sina jordbruksprodukter som oliver och apelsiner tillverkar man också skor, kläder och hemelektronik liksom bildelar.

Än så länge bidrar turism bara med cirka 7 % av landets ekonomi men man planerar på att satsa mer på detta i framtiden. Det finns underbara stränder, intressanta arkeologiska lämningar, inte minst från romarna, liksom god mat och vackra byar att besöka. Tyvärr svärtades landets rykte av de attentat som gjordes mot turister år 2015 men man hoppas, genom hårda kontroller, att detta problem nu är under kontroll.

freesia-empire