Det låter som ett galet projekt som några ingenjörsglada tonåringar hittat på, men faktum är att man just nu håller på att diskuterar huruvida det skulle vara möjligt att bygga en tunnel mellan Tunisien och Sicilien. På så sätt skulle man kunna köra de 155 km mellan Afrikas nordkust och Europa på ett snabbt och effektivt vis och det skulle komma att konkurrera med de nuvarande färjorna som går mellan länderna.

Så hur i hela fridens namn skulle detta gå till? Tanken är att man skulle tillverka fyra artificiella öar mellan Sicilien och Tunisien från de enorma mängder material som tunnelgrävandet skulle producera. På så sätt skulle det finnas fem tunnlar sammanlagt mellan öarna och de två kusterna.

Både teknologin och kunskapen att genomföra detta finns, men naturligtvis skulle kostnaderna bli astronomiska. Frågan är huruvida vardera sidan har något att tjäna på en sådan tunnel och ingenting är bestämt ännu. För de som förespråkar projektet är det just tillgängligheten mellan de två kontinenterna som lockar, liksom prestigen i det hela, medan motståndarna pekar på de extremt höga kostnaderna. Dessutom kommer bygget att ha en negativ inverkan på miljön och vara en konstant säkerhetsrisk.

freesia-empire