Att bila i Tunisien, kan det vara något? Allt fler börjar upptäcka tjusningen i att ta bilen hela vägen till den destination man vill åka till. Andra hyr bil på orten och har den under hela semestern för att ha friheten att själv upptäcka landet. Då slipper de betala dyra pengar för att besöka de värsta turistfällorna med arrangerade utflykter. Men, är det säkert att bila i Tunisien och kan man köra omkring fritt som man vill? Att åka färja över till Tunisien med din bil gör du lätt från till exempel Bizerte i Italien eller Marseille i Frankrike. I Tunis kan det vara verkligen kaotiskt att köra bil men om du tar dig ut på landsbygden där trafiken inte är så tät går det bättre. Ett besök i Tunis rekommenderas ändå eftersom dess gamla stad finns med på Unescos lista över världsarven likasom gamla stan i Sousse. Sedan kan du fokusera på att besöka till exempel berberbyar som ligger utanför turiststråken.

Ta det lugnt och upplev landet

När man verkligen vill uppleva ett land ska man ta det lugnt. Att stressa för att hinna se allt kommer inte att ge något. Har ni hört talas om Cassie som på drygt 18 månader besökte världens 196 länder. Faktum är att Tunisien är ett av Cassies favoritländer men frågan är hur mycket hon egentligen såg av landet. Sidi Bou Said är en otroligt vacker stad som är väl värd ett besök. Den ligger högst upp på en klippa och det är inte underligt att många konstnärer har hämtat inspiration härifrån. Tozeur ligger inbäddat mellan tre bergsoaser. Här kan du vandra i fantastiska stenlandskap och här hittar du både övergivna och moderna berberbyar där du kan se hur de lever i dag. Är du ute efter sol och bad kan du åka över till ön Djerba men strunta i östra delen som är turistområdet. Ta dig istället till Midoun som är lite mindre utbyggt kring turismen. Att besöka ett hammam är ett måste och det mest spännande är ju att göra det på någon ort där det inte är så mycket turister.

Att köra bil

Hur fungerar det då att hyra bil i Tunisien? Först och främst ska du vara över 21 och ha haft körkortet i minst ett år. Om du är under 25 måste du kolla upp om det är ytterligare några regler som gäller för just åldern. Vägnätet är väl utbyggt men det är inte alltid så bra kvalitet på vägarna. Därför ska du ta det lugnt även om tunisierna själv kör lite vildare. Ha ögonen med dig och följ trafikreglerna. Om du kör hela vägen från Sverige med din Hyundai elbil till exempel måste du kolla upp att det finns laddningsstationer. Om du är van att köra det bilmärket men är osäker på just laddningen kan det vara bättre att hålla dig till en vanlig bensindriven under en roadtrip. Innan du ger dig av på en långresa med bil är det mycket viktigt att du kollar upp alla dina och bilens försäkringar och även vad som gäller för de länder du ska resa genom.

freesia-empire