Tunisien är ett vackert och spännande land som blivit allt mer populärt som resmål och varje år reser tusentals svenskar hit på semester. Landet lockar med undersköna miljöer, härlig mat, lång historia och ett varmt klimat och det ligger något av en mystik i Tunisiens atmosfär. Detta är ett resmål man kan se fram emot vem man än är och en belöning att ge sig själv efter att ha slavat på jobbet, ha tränat duktigt eller helt enkelt vill ta en paus i vardagen. Efter att ha flyttat bostad så kanske man känner sig utmattad, trots stor hjälp från Flyttfirma.nu eller så har man precis avslutat år av studier. Anledningarna är många, men framförallt är det nog landet i sig som står för den oemotståndliga dragningskraften.

Vare sig man har varit förut eller planerar att åka för första gången så kan det vara kul att se lite filmer som utspelar sig i landet. Även om handlingen inte alltid centreras runt just Tunisien, så har många filmer detta land som inspelningsplats och det handlar om extremt olika genrer som romantik, action, komedi och science fiction. Vi skall här delge några berömda filmer som spelats in i Tunisien och börjar med Monty Python klassikern

Ett herrans liv som har en lätt ironisk bakgrund i sig!

Ett herrans liv

Denna film, som på engelska heter The Life of Brian, handlar om en man vid namn Brian som föds i stallet bredvid Jesus, och därmed lever ett slags parallellt liv till Guds son. Filmen, som när den kom ut på 70-talet, väckte stor uppståndelse då den driver med allt som många har heligt, bland annat bokstavstroende, förtryck och fisförnäma ämbetsmän. Att filmen över huvud taget fick spelas in berodde på Beatles medlemmen George Harrison, som pungade ut med ett stort belopp helt enkelt för att han ville se resultatet. Inspelningen skedde huvudsakligen i Tunisien, och under filmens lopp ser man många vackra landskap och statister från landet. Den ironiska tvisten i det hela är att man återanvände kulisserna från en av kristna människor mest hyllade serier, Franco Zefiriellis Jesus från Nazaret, vilket Python gänget naturligtvis tyckte var himla lustigt.

Romantik och äventyr

Två filmer som också avbildar det tunisiska landskapet på ett nästan magiskt sätt är Den Engelske Patienten och Jakten på den försvunna skatten. Båda filmerna utspelar sig till stor del på plats i Tunisien, även om landet i det sistnämnde filmen utges för att vara Egypten, och man har framförallt koncentrerat sig på ökenlandskapet. På liknande vis spelade man också in ett flertal partier i Stjärnornas krig, både den gamla klassikern men också de nyare episoderna, inte minst då landet har sådana fantastiska miljöer att erbjuda. Så får man inte heller glömma filmen Pirates med Walter Matthaw, som spelades in nära den tunisiska staden Sousse, och som gjorde miljön rättvisa med sin spännande handling.

freesia-empire