Tunisien har sedan 600-talet e.Kr. varit ett övervägande muslimskt land, och dess arkitektur har därför starkt påverkats av Islam och den arabiska arkitekturen. Den äldsta islamska arkitekturen man hittar i landet är dels av militär natur, dels av religiös natur, då de består av försvarsanläggningar och moskéer.

Mycket av den imponerande arkitektur man hittar i Tunis idag härstammar från tiden då Tunisien var en del av det osmanska riket. Turkarna invaderade dagens Tunisien år 1574, och knappt hundra år senare byggdes en av de mest kända moskéerna i staden, Hammouda Pachas moské. Den invigdes år 1655, och är idag ett officiellt historiskt monument. Moskén är ett exempel på klassisk turkisk arkitektur, med en åttkantig minaret och ett rektangulärt bönerum. Svart och vitt dominerar inredningen, till exempel i form av svarta ränder längs med valvbågarna och kapitälen.

Tittar man på vyer över städer i Tunisien slås man sannolikt av att byggnaderna är övervägande vita, vilket är vanligt i länder med betydligt mer och starkare sol än vi har i Sverige. Vitrappade byggnader är dominerande i exempelvis Grekland och Spanien likaväl som i Tunisien. Om du blivit inspirerad av arkitekturen efter en resa till Tunisien, och vill få in mer vitt i ditt hem, kan du kontakta Vimålar, som är en målare i Stockholm. De kan hjälpa dig att måla vitt både utomhus och inomhus.

freesia-empire